Autor textu: TASR
10.02.2022

Pri Súkromnej SOŠ DSA v Trnave vyrastie špičkové tréningové centrum

Predseda TTSK Jozef Viskupič na začatí stavby povedal, že je potrebné kvalitné a odborné zázemie, aby vzdelávací proces v TTSK prebiehal kvalitne.

Foto: Zľava Jozef Viskupič - predseda Trnavského samosprávneho kraja, Marek Nikel – predseda Predstavenstva DSA, Otto Nevický – generálny sekretár A

Trnava 10. februára (TASR) – Základný kameň tréningového centra so špičkovými zariadeniami v oblasti automatizácie a robotizácie poklepali vo štvrtok v areáli Súkromnej strednej odbornej školy (SSOŠ) DSA v Trnave. Od budúceho školského roka začne slúžiť pre praktickú výučbu vlastných študentov, využívať ju budú môcť aj ďalšie technicky zamerané stredné odborné školy (SOŠ) v regióne a na tréningy zamestnancov aj zamestnávateľské spoločnosti. Celková zastavaná plocha haly bude 300 štvorcových metrov, informoval o tom riaditeľ školy Roman Michalička.
      
SSOŠ DSA v Trnave je už piaty rok súčasťou siete škôl patriacej pod vzdelávaciu spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien, podľa slov predsedu predstavenstva spoločnosti Mareka Nikla plánujú pri škole aj výstavbu druhej haly, čím vznikne s celkovou výškou investícií štyri milióny eur najmodernejšie tréningové centrum v regióne.
      
„Interiér novej haly bude rozdelený na päť učební. V nich sa budú môcť študenti školy pripravovať v oblasti automatizácie a robotizácie a spoznávať základy pneumatiky a hydrauliky. Využívať budú môcť automatizovanú výrobnú linku, roboty a CNC technológie. Kapacita haly bude nastavená tak, aby ju mohlo naraz využívať až 50 študentov,“ informoval Michalička. Na výstavbe sa bude podieľať DSA, čiastočne bude financovaná z verejných zdrojov v rámci slovensko-rakúskeho projektu Interreg. Jeho cieľom je analyzovať a následne využívať skúsenosti vzdelávacích inštitúcií a SOŠ v cezhraničnom regióne Burgenlandu, Dolného Rakúska, Viedne a Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).
      
Michalička zdôraznil, že súčasťou projektu je analýza, ako dokážu vzdelávacie inštitúcie a SOŠ v cezhraničnom regióne reagovať na výzvy štvrtej priemyselnej revolúcie, na digitalizáciu, robotizáciu a automatizáciu a zároveň ako dokážu prispôsobovať štúdium na školách tak, aby boli absolventi pripravení na meniace sa požiadavky na trhu práce. „To zahŕňa aj zlepšenie infraštruktúry a vybavenia zúčastnených vzdelávacích inštitúcií. Učebné osnovy sa budú testovať v pilotných kurzoch odbornej prípravy a vo vzájomných výmenných programoch v oboch krajinách,“ pripomenul.
      
Predseda TTSK Jozef Viskupič na začatí stavby povedal, že je potrebné kvalitné a odborné zázemie, aby vzdelávací proces v TTSK prebiehal kvalitne. „Teším sa, že sa škola modernizuje a že vyučovací proces môže dostať punc 21. storočia,“ uviedol. Škola je začlenená do programu duálneho vzdelávania, ktoré TTSK zastrešuje. Špičkové technológie budú prínosom aj pre túto formu štúdia, keďže v kraji je dôležitý a dominuje automobilový priemysel. Na SSOŠ sa systéme duálneho vzdelávania v spolupráci s deviatimi firmami v regióne pripravuje viac ako polovica, celkovo 73 študentov.
      
Generálny sekretár Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Oto Nevický ocenil skutočnosť, že nová hala vybavená modernými technológiami bude k dispozícii aj firmám v okolí pre tréningy ich zamestnancov.


Foto: Ilustračné foto – automatizačná výrobná linka / Zdroj: Deutsch-Slowakische Akademien, a.s.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]