Autor textu: Jana Ikrényiová
24.06.2019

Žiaci sa vybrali za starostom, chcú bezpečnejšie cesty v okolí školy

 Tak tomuto sa hovorí akčný plán Zelenej školy!

Foto: Zelená škola

Bratislava 24. júna (Skolske.sk)

Žiaci a učitelia základnej školy s materskou školou v Cinobani mali v aktivitách v téme Doprava a ovzdušie od začiatku jasný cieľ - “Potrebujeme bezpečnejšiu cestu do školy!“ Deti a učitelia najskôr zmapovali bezpečnosť jednotlivých úsekov ciest v okolí školy a následne zakreslili do mapky nebezpečné zóny. Spolu s fotodokumentáciou ju zverejnili vo vestibule. Ich ďalšia cesta viedla priamo za starostom. Otázkou sa zaoberalo aj obecné zastupiteľstvo a dnes je už vďaka úsiliu kolégia Zelenej školy všetko inak.

Na sídlisku, kde sa nachádza aj naša škola sú vybudované retardéry na spomalenie áut z dôvodu ochrany chodcov, najmä žiakov, a pribudli aj dopravné značky - Pozor deti! a priechody pre chodcov.

,Opisuje dnešnú situáciu v okolí školy jej zástupkyňa Ľubica Machavová.
 
V  téme Doprava a ovzdušie žiaci skúmali aj vplyv odpadových látok z domácností pri spaľovaní a ich dopad na životné prostredie, význam lesa v živote človeka, hľadali spôsoby, ako znížiť odpady v ovzduší, napríklad chodiť do školy na bicykli alebo peši a venovali sa aj čiernym skládkam odpadu, ktoré sú tiež zdrojom znečisťovania ovzdušia. Zrekonštruovali aj stojan na bicykle.
  
,,Stojan sme vyšmirgľovali, natreli základnou farbou a následne natreli bielou, modrou a červenou farbou. Niektoré farby skončili aj na oblečení a po rukách, ale stojan na bicykle je obnovený a znova krásny,“ s úsmevom spomína žiak školy.
​​​​​​​

pic
Foto: Zelená škola

Základná škola s materskou školou Cinobaňa je do programu Zelená škola zapojená už od roku 2008. Za ten čas si žiaci v škole vytvorili ekohliadky, zostavené z členov kolégia, ktoré monitorujú čistotu v triedach či separáciu odpadu. Okolie školy sa pýši jazierkom s leknom, drevenými lavičkami, kompostoviskom, pocitovým chodníkom, hmyzím hotelom, altánkom či nasadenými kvetmi a zeleninou v skleníku. Väčšinu z 50 stromov vysadili žiaci práve na enviromentálnom krúžku, v rámci ktorého sa konajú aj aktivity Zelenej školy.
  
,,Našou Zelenou školou za tie roky prešlo mnoho žiakov, niektorí už ukončili aj vysoké školy. Keď vám príde do školy maturitný pozdrav, na ktorom je napísané:  ..Najväčší šok po príchode na strednú bol, že tam nie je enviro krúžok. PS: Doteraz "buzerujem" spolužiakov za tečúcu vodu,“ to si človek zapamätá celý život.“ teší sa z úspechu Zelenej školy pani zástupkyňa. Spomínam rada na naše enviro pobyty v prírode, ktoré sme organizovali vždy formou predĺženého víkendu. Účastníkmi boli členovia širšieho kolégia, čiže plný autobus detí. Precestovali sme naprieč Slovenskom, popri tom sme sa super zabavili pri táboráku, opekačke, diskotékach a spoločných posedeniach, súťažiach, ktoré väčšinou organizovali starší mladším,“ dodáva Ľubica Machavová.
  

pic
Foto: Zelená škola

Program Zelená škola má celosvetový úspech. Zapojených je doň 51-tisíc škôl zo 67 krajín na všetkých kontinentoch. Na Slovensku sa do najväčšieho medzinárodného envirovzdelávacieho programu učitelia a žiaci zapájajú už 15 rokov. Koordinátorom celého projektu na Slovensku je Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Školy môžu na realizáciu aktivít získať aj finančnú podporu v grantových kolách a tiež majú možnosť zapojiť sa do niekoľkých ďalších projektov, ktoré sú súčasťou programu Zelená škola. Okrem toho sa 152 úspešných škôl pýši aj certifikátom a vlajkou Zelenej školy, ktoré sú najvyšším ocenením v programe.
 
Do nového ročníka sa školy môžu registrovať do 15. septembra 2019
Všetky informácie o programe Zelená škola nájdete na http://www.zelenaskola.sk/ 

Súvisiace články: 

Zelená škola: Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť​​​​​​​
Zelená škola: Nešetri energiou pri šetrení energie​​​​​​​
Zelené školy sú v kurze



Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]