Autor textu: Vladimír Bačišin
09.08.2019

Abeceda ekonomiky – vlastnosti trhového systému

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike

Foto: Vladimír Bačišin

Bratislava 09.08.2019 (Skolske.sk)

V trhovej ekonomike sú vlastníkmi materiálnych hmatateľných zdrojov ako sú pôda a kapitál v podobe zariadení, ale aj finančných prostriedkov, nie orgány štátu, ale súkromné osoby a firmy. Práve veľký podiel súkromného vlastníctva a kapitálu dal pomenovanie tomuto ekonomickému systému – kapitalizmus.

Právo na súkromné vlastníctvo spolu so slobodou uzatvárať povinné pre výkon právne podchytené dohody, umožňuje súkromným osobám, alebo firmám robiť s vlastným majetkom čo chcú. Zachovaniu súkromného práva na vlastníctvo napomáha jeho právo rozhodnúť o tom, kto sa stane majiteľom jeho majetku.

Vlastnícke práva majú dôležitý význam. Podporujú investovanie do nových podnikov, ktoré môžu zamestnať ľudí. Súkromné vlastníctvo napomáha inováciám, teda novinkám, ktoré v ekonomike vznikajú na základe vedeckého výskumu. Vďaka tomu sa môže ekonomika neustále vyvíjať a prospievať blahobytu spoločnosti. Ak by nebolo súkromného vlastníctva, začal by niekto stavať obytný dom, podnik, alebo začal obrábať pôdu, bez toho aby sa bál, že mu to niekto zhabe, skonfiškuje.

Vlastnícke práva sa netýkajú len hmatateľného majetku ako sú stroje, budovy, či automobily. Týka sa aj toho, že niekto niečo vymyslel. Mohol nakresliť nový typ nábytku. Nápad je jeho súkromný majetok. Môže ho uchrániť pred krádežou na patentovom úrade. Súkromným dielom je aj hudobná skladba. Willie Dixon bol autorom melódie, ktorú použila skupina Led Zeppelin v skladbe Whole Lotta Love. Dohodli sa mimosúdne. Autora melódie vyplatili.
​​​​​​​


Willie Dixon - Zdroj: Wikipedia

Dlhodobá ochrana súkromných vlastníckych práv je dôležitá nielen z hľadiska ekonomiky, ale aj kultúry. Nabáda ľudí písať knihy, skladať hudbu, maľovať obrazy, vytvárať nové počítačové programy.
V ekonomike je súkromné právo dôležité kvôli vymýšľaniu nových výrobkov, služieb, ale aj myšlienok. Nikto sa nemusí obávať o to, že mu niekto beztrestne môže zobrať jeho dielo nápad.
Dôležitou vlastnosťou vlastníckych práv je to, že uľahčujú ekonomickú výmenu. Doklady od automobilu, alebo bytu presvedčia kupujúceho, že predávajúci je ich majiteľom.

Súvisiace články: 

Abeceda ekonomiky  - dva základné ekonomické systémy
Abeceda ekonomiky – nič nie je zadarmo​​​​​​​

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]