Autor textu: Vladimír Bačišin
24.08.2019

Abeceda ekonomiky – kto bol Adam Smith

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: Pixabay

Bratislava 24.08.2019 (Skolske.sk)


Adam Smith (1723 – 1790) bol škótsky filozof, etik, sociológ, ale predovšetkým zakladateľ modernej politickej ekonómie, alebo klasickej ekonómie. Narodil sa v rodine právnika kontrolóra. Študoval abstraktnú filozofiu v Glasgow, neskôr v Oxforde.

V roku 1751 Smitha poverili miestom profesora logiky na Univerzite v Glasgowe a v roku 1752 prešiel na post profesora etiky. Témy jeho prednášok zasahovali do oblasti etiky, rétoriky, práva, politickej ekonómie a „dozor a zisk“. V roku 1759 bola uverejnená jeho Teória morálnych pohnútok, kde sú zahrnuté niektoré glasgowské prednášky. Knihu vydal v roku 2005 Liberální institut v Prahe.
Je autor knihy Pojednanie o podstate a pôvode bohatstva národov, známej aj pod skráteným názvom Bohatstvo národov, ktorá bola jedným z prvých pokusov o analýzu historického vývoja priemyslu a obchodu v Európe. Vyšla v roku 1776. Verejnosť toto dielo prijala veľmi dobre, rýchlo si získalo veľkú popularitu a Smith sa stal slávnym. V Českej republike knihu vydal Liberální Institut a neskôr vydavateľstvo Grada.

Ťažiskom Bohatstva národov je myšlienka, že voľný trh, hoci vyzerá neusporiadane a neviazane, je v skutočnosti vedený k výrobe správneho množstva a druhov statkov takzvanou „neviditeľnou rukou“. Ak sa vyskytne nedostatok nejakého statku, zvýši sa jeho cena, čo motivuje výrobcov vyrábať viac tohto druhu statku, a tak sa samovoľne vyrieši jeho pôvodný nedostatok na trhu. Väčšia konkurencia medzi výrobcami a väčšia ponuka zasa vedú k zníženiu ceny za výrobok na úroveň jeho nákladov na výrobu, čo je takzvaná „prirodzená cena“. Adam Smith veril, že hoci ľudí často vedie lakomstvo a sebecké pohnútky, konkurencia na voľnom trhu pôsobí na prospech spoločnosti ako celku. No predsa si zachovával ostražitý postoj voči obchodníkom a bol proti vytváraniu monopolov.
​​​​​​​
Kniha Bohatstvo národov sa nepochybne stala trvalým klenotom svetovej ekonomickej literatúry a je zaslúžene nazývaná bibliou ekonómie. Frekvencia citácií a odkazov v novo publikovaných článkoch, štúdiách, monografiách, učebniciach a encyklopédiách 240 rokov po prvom vydaní tohto diela je výnimočná. Z tohto intelektuálneho zdroja nečerpajú len ekonómovia a historici, ale aj filozofi, etikové, sociológovia, právnici a zástupcovia ďalších profesií.

Súvisiace články:
Abeceda ekonomiky – dokonalá konkurencia​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – kto bol David Hume​​​​​​​



Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]