Autor textu: Mária Škultétyová
16.03.2020

Učíme sa doma: Kedy píšeme Andrei a kedy Andrey

Učíme sa slovenčinu na www.skolske.sk.

Foto: Školské.sk

Bánovce nad Bebravou 16.03.2020 (Skolske.sk)

Moja žiačka na jednej súťaži reklamovala diplom, pretože na ňom bolo napísané: Andree Š. za 1. miesto.  

​​​​​​​Ono nás to akosi zvádza cudzie podstatné mená ženského rodu zakončené na -ea skloňovať podľa vzoru žena. Ale nie je to tak. Tieto podstatné mená majú zmiešané skloňovanie; v datíve a lokáli jednotného čísla píšeme podľa vzoru ulica -i a v genitíve singuláru a nominatíve plurálu skloňujeme a píšeme -y podľa vzoru žena.

Kedy Andrei

V datíve a lokáli singuláru: (k) Andrei, Lei, orchidei, idei, Kórei; (o) Andrei, Lei, orchidei, idei, Kórei. Na Andreinom diplome teda správne malo byť Andrei.

Kedy Andrey

V genitíve singuláru a nominatíve plurálu: (od) Andrey, Ley, orchidey, idey, Kórey; (dve) Andrey, Ley, orchidey, Kórey.

Kedy Andreí

V genitíve plurálu: (od dvoch) Andreí, Leí, orchideí, ideí, Kóreí.

Andreám, Andreách – v datíve a lokáli plurálu.

Pomôcka

Zjednodušene môžeme povedať, že ich skloňujeme tak ako vzor žena; iba tam, kde je žene, miesto  -e je v týchto podstatných menách -i: k žene – k Andrei, o žene – o Andrei. Tam , kde je ženy, bude -y: od ženy - od Andrey, dve ženy - dve Andrey. Žiakov som učila, nech si v texte miesto cudzieho slova „dosadia“ buď slovo žene, alebo ženy, a problém s i/y je vyriešený.

Cvičenie

To je mamička malej Ley (ženy). Timei (žene) sa páčia ľudové tance. Môj sused bol na poznávacom zájazde po Južnej Kórei (žene). Andrei (žene) sme poďakovali za skvelé pohostenie. Lei (žene) sa prihovorili akísi neznámi ľudia. Mojim orchideám sa celkom darí.

Otestujte sa

Čítala som zaujímavú reportáž zo Severnej Kóre-. Pri návšteve Severnej Kóre- vraj môžete robiť len fotky, ktoré spĺňajú ide- a predstavy o dobrej a krásnej Kóre-. Najskôr som prišiel k Le-, od Le- som išiel domov. Andre- som blahoželal s kyticou bielych orchide-, lebo orchide- má rada. Orchide-m sa poteší každá žena. Angličtina je v Južnej Kóre- populárna.

​​​​​​​(y, y, y, i, i, y, i, í, y, á, i)
 
 

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]