Autor textu: Mária Škultétyová
14.04.2020

Učíme sa doma: Deti chodia radi alebo rady do školy? 

Najradšej by už boli v škole. Ale aj doma to ide, však? Dnes sa naučíme, kedy píšeme radi a kedy rady?

Foto: pixabay

Bánovce nad Bebravou 14.04.2020 (Skolske.sk)

Prídavné meno rád, rada, rado, radi, rady obyčajne používame v platnosti príslovky: Náš psík rád naháňa mačku. Dieťatko rado spinká. "Ja, otecko, mám vás rada ako soľ," povedala Maruška kráľovi. Slovo rád nám v jednotnom čísle problémy nerobí, ale tvar množného čísla rady akoby sme mnohí ani nepoznali. Robíme chyby v písaní aj vo výslovnosti.

V jednom článku som čítala: Páčilo sa mi, že deti sa vyjadrili, že radi chodia do školy, že ich škola baví a že sa radi učia. Aj tu boli chyby. Veta má správne vyzerať takto: Páčilo sa mi, že deti sa vyjadrili, že rady chodia do školy, že ich škola baví a že sa rady učia. 

​​​​​​​Prečo je to tak

oni -  tí - radi

Radi s mäkkým i píšeme iba pri životných podstatných menách mužského rodu. Tieto podstatné mená môžeme  nahradiť zámenom oni a  ukážeme na ne zámenom tí : (tí) Chlapci radi hrajú futbal. (tí) Aničkini bratia majú radi výlety do hôr. (tí) Žiaci sa aj po rokoch radi vracajú do svojej školy. Slovo radi čítame s mäkkým ď: raďi.

ony - tie - rady

Rady s tvrdým y píšeme pri neživotných podstatných menách mužského rodu a v ženskom a strednom rode. Tieto podstatné mená môžeme nahradiť zámenom ony a ukazujeme na ne zámenom tie: (tie) Stromy majú rady slnko. (tie)Učiteľky majú rady svoju prácu. (tie) Ženy  sa rady pohybujú v kuchyni. (tie) Deti  majú rady sladkosti. (tie) Dievčatká  sa rady hrajú s bábikami. (tie) Vrabce rady kradnú sliepkam zrno na dvore. Slovo rady čítame s tvrdým d.

Jednoducho a stručne:

Ak na podstatné meno ukážeme zámenom,  slovo radi píšeme s mäkkým i, ak  ukážeme zámenom tie, slovo rady píšeme s ypsilonom.

Ak z textu nie je zrejmé, s akým rodom sa slovo radi spája, píšeme ho s mäkkým i. Mäkké i píšeme aj vtedy, ak sa vzťahuje na všetky rody: Aj my vás máme radi. Muži, ženy aj deti sú radi na svete. Všetci máme radi pokoj a mier.
 
 

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]