Autor textu: TASR/Školské.sk
18.03.2020

Učíme sa doma: Erich Maria Remarque

Otestuj sa so školské.sk.

Foto: Šklské.sk

Osnabrück/Bratislava 18.03.2020 (Skolske.sk)

Nemecký spisovateľ Erich Maria Remarque je predstaviteľom tzv. stratenej generácie, ktorú výrazne ovplyvnila prvá svetová vojna. 

Narodil sa v nemeckom meste Osnabrück 22. júna 1898. Syna kníhviazača z Osnabrücku a študenta katolíckeho seminára poslali v júni 1917 na západný front. Už 31. júla 1917 ležal v poľnom lazarete s prestreleným krkom, črepinami v ľavej nohe a pravom ramene. Vojna sa pre neho skončila. V januári 1919 odmietol vyznamenanie a čestnú medailu. Bol pacifistom. Na živobytie si zarábal rôznym spôsobom: ako predavač náhrobných kameňov, učiteľ hry na klavír, reklamný textár na pneumatiky Continental atď. Neskôr pôsobil v rozličných redakciách.

      Až do konca života písal ceruzkou a každé zbytočné slovo vygumoval. Vedľa písacieho stola mal gramofón a počas písania si púšťal sladké šlágre sezóny.   Knihu Na západe nič nového napísal za šesť týždňov. O 18 mesiacov už bolo predaných tri a pol milióna výtlačkov. Dielo bolo preložené do 58 jazykov a stalo sa povinným čítaním na stredných školách. Tento protivojnový román otriasol svetom pravdepodobne preto, že jeho autor opísal vlastné zážitky.  K velikánom svetovej vojnovej literatúry sa Remarque zaradil práve týmto románom.  
      
      Keď v roku 1930 sfilmovali v americkom Hollywoode jeho dielo Na západe nič nového, honorár pre Remarqua predstavoval astronomickú sumu 100.000 dolárov. V roku 1932 ušiel do Švajčiarska a o rok nato už nacisti pálili jeho knihy.  Propaganda a nenávisť voči svojmu domácemu spisovateľovi zašla až tak ďaleko, že boli vznesené priam až konšpiračné, za vlasy pritiahnuté obvinenia. Remarque bol označený za francúzskeho žida a jeho pravé meno bolo údajne Kramer, odzadu Remark. Pred režimom musela utiecť aj jeho ex-manželka, herečka Ilsa, ktorú prichýlil práve u seba vo Švajčiarsku. Časom sa však spisovateľ, znechutený opovrhnutím a aroganciou režimu, rozhodol opustiť Nemecko natrvalo, odsťahoval sa aj zo svojej švajčiarskej vily a nový domov našiel v Spojených štátoch Amerických. 

V marci roku 1939 nastúpil Remarque na palubu luxusného parníka Queen Mary, ktorý ho dopravil do New Yorku v USA. Tam napísal svoje ďalšie knihy, medzi inými Víťazný oblúk a Miluj blížneho svojho, v ktorých opisuje práve život na úteku. Jeho pobyt v Amerike mal svoje svetlé i temné stránky. V tom čase mu Nemci zabili sestru Elfrídu, ktorá nestihla z krajiny ujsť a v roku 1939 bola v Berlíne za údajné zločiny proti režimu sťatá. Na fotografiách pre časopisy ho vidieť pózovať s hviezdami. V skutočnosti bol však sám a beznádejne zamilovaný do herečky Marlene Dietrichovej. Tá ale mala na neho čas iba vtedy, keď ju nezamestnávali iné aféry.

      Remarque mal veľa žien. Miloval veľa, ale vždy diskrétne, v románoch bol priamejší. V tejto súvislosti mu prischlo označenie "Clark Gable literatúry".

 V roku 1947 dostal Remarque americké štátne občianstvo, ale už o rok neskôr sa vrátil do svojej vily vo Švajčiarsku spolu s Paulettou Goddardovou, exmanželkou Charlieho Chaplina.
  
Zvyšok života po vojne prežil Remarque obklopený umením vo všetkých podobách. Stále sa venoval písaniu románov, vyšli mu knihy Čas žitia, čas umierania, Traja kamaráti, Čierny obelisk, Noc v Lisabone a Nebo nepozná obľúbencov. Venoval sa aj divadelným hrám, jemne pričuchol aj k filmu. Pred vojnou sa mu navyše podarilo nazhromaždiť množstvo vzácnych obrazov, sôch a starožitností (v jeho zbierke by ste vtedy našli Picassa, Van Gogha, Cézanna, Renoira či Rubensa), ktoré v Amerike vystavoval a víťažky venoval charite.

Erich Maria Remarque zomrel 25. septembra 1970 v Locarne vo Švajčiarsku vo veku 72 rokov ako americký štátny občan. Nacisti mu nemecké občianstvo svojho času odobrali a pýcha mu nedovolila vyplniť v roku 1948 ponižujúcu žiadosť o jeho opätovné udelenie.

      Cenu mieru Ericha Mariu Remarqua udeľuje jeho rodné mesto od roku 1991 s dvojročnou periodicitou. V jeho rodisku uviedli v roku 2003 svetovú premiéru opernej adaptácie jeho úspešného románu Na západe nič nového.

​​​​​​​






     
      
      

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]