Autor textu: Mária Škultétyová
13.04.2021

Pánu alebo pánovi učiteľovi? Pánu Bohu či Pánovi Bohovi?

Niekedy váhame, či je správne vyjadrenie pánu učiteľovi alebo pánovi učiteľovi. Môjmu známemu sa zas nepozdáva, že kňaz pri bohoslužbe hovorí Pánovi Bohovi.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - František Iván

Bánovce nad Bebravou 13.04.2021 (Skolske.sk)

Ako je to?

Slovo pán má v datíve a lokáli singuláru dva tvary: pánu, pánovi. Keď slovo pán stojí pred menom alebo pred titulom, v datíve a lokáli jednotného čísla sú správne obidva tvary: pánu učiteľovi, pánovi
učiteľovi, pánu Veselému, pánovi Veselému.
Ak slovo pán stojí samostatne (bez mena a titulu), použijeme tvar pánovi: Tomuto pánovi sa u nás očividne páči. V cirkevnej reči má slovo pán v datíve a lokáli singuláru príponu -u: Pánu.

Aj podstatné meno boh má v datíve a lokáli singuláru dvojtvar s príponami -ovi/-u: bohovi/bohu, Bohu, pričom v kresťanstve sa používa iba tvar s veľkým B a príponou -u : Bohu, v nadávkach tvar bohovi: ani bohovi a v polyteizme sú náležité obidva tvary: bohu/bohovi vojny.

Z uvedeného vyplýva, že kňaz má pri bohoslužbe hovoriť Pánu Bohu, nie Pánovi Bohovi.

Pánsky, panský

Prídavné meno od slova pán (muž) má podobu s dlhým á: pánsky klobúk, pánska košeľa, pánske pyžamo, pánske hodinky. Spodstatnené prídavné meno stredného rodu panské označuje panský, šľachtický majetok, na ktorom pracovali poddaní.

Slová otec, syn, duch, Kristus (prípona –us pri skloňovaní vypadáva) sa skloňujú pravidelne podľa vzoru chlap. Príponu ‐u majú v cirkevnej reči, kde sa píšu s veľkým písmenom; takto sa v cirkevnej reči skloňuje aj slovo pán: Bohu Otcu, Synu i Duchu Svätému; Otcu nebeskému; usnul v Pánu; brat v Kristu; v 2. storočí po Kristu. Tento tvar je aj v ustálenom spojení otcu‐materi. Poznáme aj frazeologické spojenie pánu bohu za chrbtom.

​​​​​​​Vo frazeologizmoch si variantnú príponu -u zachovali aj podstatné mená vlk, pes, čert, diabol: My o vlku a vlk za humny. Čertu slúžil, čert ho vzal. Besnému psu sa vyhni. Slúž, človeče, diablu, peklom sa ti odmení.

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]