Autor textu: Mária Škultétyová
29.06.2021

Učiteľ má dve nohy, a tiež sa potkne

A čuduj sa, svete, že aj pri takej šiestackej úlohe zo slovenčiny.

FOTO TASR - František Iván

Bánovce nad Bebravou 29.06.2021 (Skolske.sk)

Veru tak. Aj ja sa čudujem a neviem pochopiť, že by som po toľkých rokoch učiteľovania takéto čosi nevedela. Ale to už predbieham.

Známa prišla za mnou, či by som jej dcére šiestačke nepomohla s úlohou zo slovenčiny. Reku, čo by nie, pomôžem, aspoň sa otestujem, či som z toho nevypadla.

Spolu s úlohou ma upriamila aj na dôležitú poučku: Slová sasi môžu úplne zmeniť význam slovesa (vážiť – vážiť si, objaviť – objaviť sa). Niektoré slovesá sú vždy zvratné. Slovo sa alebo si z nich nemôžeme vynechať. Sloveso by sa celkom zdeformovalo.

Špekulovali sme nad tým, čo znamená zdeformovať sloveso. Zmeniť tvar? Zmeniť význam? Ja som hovorila význam, známa tvar a šiestačka nevedela. Svoje stanovisko som vysvetlila na príkladoch: sadnúť si na stoličku (posadiť sa na stoličku), sadnúť na vlak (nastúpiť do vlaku), sadnúť si na lep (posadiť sa na lepidlo), sadnúť na lep (naletieť niekomu).

A teraz úloha.

V texte bolo treba nájsť dve zvratné a dve nezvratné slovesá. To bolo ľahké. Ťažšie bolo nájsť jedno sloveso, ktoré je vždy zvratné. Z pamäti som vylovila niekoľko: narodiť sa, okúňať sa, báť sa, smiať sa, stať sa, vyspať sa, tváriť sa, strachovať sa. Potom som sa začítala do textu, ako babka Hortenzia každý deň pozoruje sovy v susedovej záhrade. Hľadala som a tvorila dvojice. Aj sa mi niečo zdalo, aj nezdalo, priznám sa, dalo mi to zabrať.

Moje prvotné riešenie bolo sloveso pomknúť sa. Ale, hop, hovorím si, ja síce jeho nezvratnú podobu nepoznám a v našom regióne sa ani nepoužíva, ale Bánovce nie sú celé Slovensko. Otvorila som si Príručku slovenského pravopisu a tam som našla zvratný i nezvratný tvar slovesa pomknúť. A obidve podoby som našla aj v Krátkom slovníku slovenského jazyka.
Tu je dôkaz:

pomknúť -e -ú -kol dok. posunúť dopredu, pohnúť: p. vývin dopredu, p. koňa (ostrohami);
p. niekoho k činu povzbudiť;

// pomknúť sa

1. premiestniť sa o kúsok ďalej plynulým pohybom, posunúť sa, podať sa, uhnúť: p. sa na lavici, pomkni sa bližšie ku mne

2. dať sa do pohybu, pohnúť sa: robota na stavbe sa pomkla značne dopredu;

Teraz už, o čosi múdrejšia, som prvotné riešenie zamietla a ďalej som hľadala správnu odpoveď. Sama som bola zvedavá, či sa mi to podarilo.

„Bolo to pomknúť sa, všetci sme to mali zle. Pani učiteľka bola nahnevaná, robila krik a my sme sa smiali,“ referovala šiestačka, keď prišla na druhý deň zo školy.

​​​​​​​Nie, nejde mi ani tak o to, že pani učiteľka sa pomýlila, veď aj to sa stáva. A možnože aj ja som urobila chybu. Skôr sa pýtam, či práve toto bola ukážková domáca úloha pre žiaka 6. ročníka. A keď už je v učebnici, asi by som ju riešila spolu so žiakmi a so slovníkmi. Lebo prvý dojem nás môže oklamať.

Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]